Entusiasm, intresse och representation på VARM 2018

Entusiasm, intresse och representation på VARM 2018

Publiceringsdatum: 22 nov 2018

VARM, V-teknologsektionens och AE-sektionens årliga Arbetsmarknadsmässa, ger studenter på Chalmers i Göteborg möjligheten att komma i kontakt med framtida arbetsgivare, hitta sommarjobb och knyta kontakter som kan komma att underlätta framtida studier. I år deltog Pontarius för andra året i rad, och det var återigen otroligt roligt att träffa alla entusiastiska studenter som vill ge sig ut i arbetslivet och som är ivriga för att få veta mer om Pontarius verksamhet!

På Pontarius tror vi stenhårt på att bygga upp företaget inifrån och ut och på så sätt behålla den personliga touchen i allt vi gör. All marknadsföring och rekrytering sköts internt, och vi som representerar Pontarius utåt är alltid personer som själva arbetar på företaget. Under årets mässa blev det tydligt att detta är något som uppskattas av studenterna, som var tacksamma över att kunna ställa alla typer av frågor till de som fanns på plats i montern. De flesta frågorna rörde affärsområdena Fastigheter, Hamnar och Flyg, men även Väg, Gata och Mark verkade vara av stort intresse bland studenterna.

Det generella intrycket vi fick var att studenterna, både de som hade kollat upp oss sedan innan och de som kom förbi montern av en slump, blev mer och mer intresserade av Pontarius ju mer vi berättade. Dessutom var det många av de andra företagen som verkade ha fått upp ögonen för Pontarius; flera personer som själva var där för att representera sina företag kom fram och var nyfikna på vilka Pontarius är och vad för typ av uppdrag som vi sysslar med.

Något som fick riktigt bra respons var vårt så kallade ”Juniorkonsultprogram”. Studenterna verkade mycket lockade av tanken på att själva få vara med och forma sin utveckling utefter sina individuella intressen. Många av studenterna uttryckte dessutom att de gärna ville arbeta med projektledning, och var därför väldigt glada över att få höra att en som nyexaminerad konsult på Pontarius får möjlighet att arbeta med våra seniora projektledare i ”verkliga” projekt redan från starten av sin karriär. Bland de elever som gick i årskurs 1 och 2 fanns dessutom en stor efterfrågan på sommarjobb, och många uttryckte ett tydligt intresse för de jobb vi har att erbjuda nästa sommar.

En av studenternas mer återkommande frågor gällde spridningen på företaget när det kommer till ålder, kön, etnisk bakgrund osv. Det var tydligt att det är en fråga som många brinner lite extra för – och som många har i åtanke när de ska ge sig ut på arbetsmarknaden. Representation är utan tvekan något som är livsviktigt, och en rättvis och inkluderande rekrytering av kollegor är något som samhällsbyggnadsbranschen är i stort behov av att aktivt förbättra!

Sammanfattningsvis hade vi en mycket trevlig, inspirerande och givande dag och vi ser fram emot att komma tillbaka nästa år!