Stockholms Hamn studerade asfalt­beläggningar i Göteborgs hamn

Stockholms Hamn studerade asfalt­beläggningar i Göteborgs hamn

Publiceringsdatum: 4 okt 2017

Sebastian Zaar och Jonas Andersson från Stockholms Hamn var i veckan på studiebesök hos Göteborgs Hamn för att ta del av deras unika asfaltbeläggningsprojekt. Stockholms Hamn har av tradition använt marksten som beläggningsmaterial, men har sedan en tid ambitionen att byta marksten mot asfalt.

Göteborgs Hamn har i samarbete med Pontarius kommit längst i Sverige när det gäller stabila asfaltmattor, så valet av partner för erfarenhetsutbytet var naturligt.

”För att få en rättvisande kostnadskalkyl har vi sett till totalkostnaden över en längre tidsperiod och i en sådan jämförelse står sig asfalt, med rätt överbyggnad, väldigt väl i den utsatta miljö som en hamn är”, säger Niclas Bryngelsson, Senior Infrastrukturkonsult på Pontarius.

Daniel Lersten (Pontarius), Niclas Bryngelsson (Pontarius), Jonas Andersson (Stockholms Hamn), Gunnar Magnusson (APM Terminals, Göteborg) och Sebastian Zaar (Stockholms Hamn) studerade under studiebesöket Göteborgs Hamns bl.a. referensytor av marksten, betong och asfalt.